Louhela otti luonnon kunnioittamisen tosissaan – hävikkiruoka ja lasten ympäristöraati ovat osa arkipäivää

14 / 10 / 2019 | Ajankohtaista

Setlementti Louhelassa yhdessä tekeminen ja ekologisuus ovat tärkeä osa arkipäivää. Setlementti kuuluu hävikkiruokaa vähentävään verkostoon, ja päiväkoti on saanut Vihreä lippu -ympäristömerkin.

Setlementti Louhela kuuluu järvenpääläiseen Yhdessä katettu -verkostoon, jonka tavoitteena on lisätä yhteisöllisyyttä ja osallisuutta työelämässä. Verkostolla on hävikkiruokaterminaali, johon tulee viikoittain hävikkiruokaa useasta ruokakaupasta. Ruoka pakastetaan ennen viimeistä käyttöpäivää.

Verkostoon kuuluu useita järvenpääläisiä toimijoita. Ideana on, että ”leipäjonoja” ei synny, vaan järjestetään kaikille avoimia ja maksuttomia yhteisiä ateriahetkiä.

Viime vuonna Louhelassa hyödynnettiin verkoston hävikkiruokaa 540 tilaisuudessa tai ruokailuhetkessä. Mukana oli 3500 osallistujaa.

Tänä vuonna toiminta on entisestään laajentunut. Verkoston kautta on saatu esimerkiksi Louhelan erityislasten ja nuorten välipaloja, lounaita ja retkieväitä sekä Louhelan päiväkodin tapahtumien tarjoiluja.

Louhelan kansalaistoiminnassa ja kotipalvelussa hyödynnetään Yhdessä katettu- verkostoa monipuolisesti esimerkiksi järjestämällä Yhdessä katettu -ateriointihetkiä. 

”On kyllä hienoa, että ruokaa ei laiteta roskiin, kun se on vielä käyttökelpoista. Mutta en minä koskaan tule ajatelleeksi, että tämä on hävikkiruokaa, vaan tämä on samaa hyvää ruokaa, mitä minä syön muutenkin.”

 

Mitä Yhdessä katettu -ateriahetkiin osallistuneet seniorit tästä tuumaavat?

”Minä pidän näistä ruokailuista. Varsinkin kun on yksinäinen, on tosi hienoa, että pääsee tänne yhdessä syömään. Se on jo melkein puoliruokaa, kun on muitakin syöjiä. Viikoittain täällä käy yli 20 henkilöä syömässä ja muihin on tutustunut tässä ohessa. Joskus jutellaan yhdessä henkilökohtaisempiakin asioita, joskus jutellaan kaiken maailman ajankohtaisista asioista.”

”Täällä nämä emännät ovat loihtineet upeita aterioita, he näkevät vaivaa. Edellisenä päivänä he jo aloittavat valmistelut, pilkkovat vihannekset ja tekevät salaatin. He käyttävät monipuolisesti niitä ruokia mitä hakevat ruokaterminaalista. Ettei pelkkiä niitä valmisruokalaatikoita lämmitä, vaan tekevät itse, höystävät sitä vielä.”

Louhela kuuluu hävikkiruokaa vähentävään verkostoon.

 

Ympäristön kunnioittaminen alkaa pienestä

Ekologisuus näkyy Louhelassa erityisesti sen päiväkodissa, joka sai Vihreän lipun sertifikaatin vuonna 2018, ensimmäisenä Järvenpäässä toimivana päiväkotina. Louhelan päiväkoti palkittiin 2017 aloitetusta kestävän työstä Eco-Schools-sertifikaatilla. Nyt salossa liehuu Vihreä lippu.

Vihreä lippu on kansainvälinen kasvatusalan ympäristömerkki, joka on osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa. Suomessa lipun on saanut noin 300 koulua, oppilaitosta, päiväkotia sekä lasten ja nuorten vapaa-ajan toimijaa. YK:n ympäristöohjelma UNEP suosittelee Vihreää Lippua.

Vihreä lippu on todiste siitä, että Louhelan päiväkoti vahvistaa lasten luontosuhdetta ja vastuullista toimimista.

Louhelan päiväkodissa ohjataan lapsia kohti kestävää elämäntapaa ja tuetaan lasten osallisuutta ja vaikuttamista. Kaikki päiväkodin toiminta linkittyy arkeen. Vihreä lippu ei ole erillistä toimintaa, vaan osana arkea.

Lapset valitsevat keskuudestaan aikuisten avustuksella ympäristöraatilaiset, joka käyvät Vihreän lipun ympäristöraadissa opiskelemassa uutta ja syventämässä tietoa. Ympäristöraadissa on mukana myös kasvattajia.

Ympäristöraati valitsee itse vuoden teeman Vihreän lipun teemoista ja syventää tietoaan sen osalta, joten tämä on jatkuvaa oppimista. Päiväkodissa kehitetään omaa toimintaa tai huomioidaan jo tehtyä jatkuvasti. Tähän ovat sitoutuneet kaikki päiväkodin kasvattajat.

Näin ympäristöraadin toimintaa kommentoi yksi raadin lapsijäsen:

”Mä olin mukana siellä yhdessä raadissa. Mä tiesin yhen tosi likaisen paikan. Ni me siivottiin se, ja se ope sano et on hyvä auttaa luontoa kun me kerättiin roskia.”

Päiväkoti tekee vuosittain Vihreän lipun toimintasuunnitelman, jonka aiheen lapset valitsevat. Vuosina 2019–2020 teemana on Yhteinen maapallomme, josta ympäristöraati valikoi aiheeksi Matka.

Käytännössä tämä näkyy esimerkiksi niin, että lapsten kanssa tutkitaan tavaroiden ja asioiden matkaa Suomeen. Keskusteluissa avataan, mistä jokin kiinnostuksen kohde tulee ja miten. Ja mietitään, mikä on ekologisin vaihtoehto tai kulkutapa tavaralle tai meille itsellemme.

Vihreä Lippu on päiväkodin vihreää arkea. Pyrkimystä pienin askelin aina vain kestävämpään kehitykseen lasten, vanhempien ja kasvattajien kanssa yhdessä.

 

Kuvat: Dose Juice / Unsplash ja Setlementti Louhela ry.