Kuukauden setlementti: Kalliolan Setlementti

21 / 03 / 2019 | Ajankohtaista

Kalliolan Setlementti täyttää tänä vuonna 100 – katse vahvasti tulevaisuudessa!
 

Tässä nykyajan hyvin nopeasti muuttuvassa maailmassa voi laskea melkoiseksi saavutukseksi sen, että Kalliolan Setlementti on tehnyt työtään samaisella, Helsingin Kalliossa sijaitsevalla, tontilla koko sen satavuotiaan historian ajan. Kuten monet setlementtiliikkeen historiaa tuntevat tietävätkin, Kalliolan Setlementti on Suomen ensimmäinen setlementti. 

Kun Sigfrid Sirenius perusti Kalliolan Setlementin 1919, Suomessa elettiin aikaa, jossa kansakunta oli jakautunut kahtia ja kansalaissodan haavat olivat syvät. Tarvittiin Sigfrid Sireniuksen ja Alli Tryggin kaltaisia voimakkaita sillanrakentajia yhteiskunnan eri luokkien ja ryhmittymien välille.

Nyt sata vuotta myöhemmin elämme hyvin samantyyppistä aikaa. Kansakunta on jälleen jakautunut ja polarisoitunut pelottavankin vastakkaisiin ryhmittymiin. Ja edelleen Kalliolan Setlementin tehtävänä on rakentaa yhteisymmärrystä ja yhteisöllisyyttä. Meillä Kalliolassa se onkin kiteytetty sanontaan: Naapuruus on mielentila! 

 

Mutta entä sitten se tulevaisuus?
 

Perinteisen setlementtityön rinnalla kehitämme jatkuvasti uutta. Tässä pari esimerkkiä viimeaikaisista innovaatioistamme: 

 

1. Naapurituottajat-hanke 

Naapurituottajat-hanke käynnistyi hiljattain, ja sen tarkoituksena on tehdä päihdekuntoutujista kaupunkiaktivisteja. Kalliolan setlementin ympäristö, eli Kallio, Alppila ja Sörnäinen, on kaupungistumisen ja neljännen sektorin toiminnan näyteikkuna. Naapurustomme on koti isolle joukolle hyvin aktiivisia kaupunkilaisia, jotka järjestävät hyvän mielen tapahtumia. Tällaisia ovat vaikkapa Kallio kukkii ja Kallio Block Party. 

Nämä tapahtumat ovat olleet merkittävästi muuttamassa alueen profiilia ja luonnetta. Samaan aikaan naapurustomme on kuitenkin yhä sellainen alue, jossa koetaan turvattomuutta, ja jossa on paljon liiallista päihteiden käyttöä. Kalliolan uusi hanke Naapurituottajat tarttuu juuri näihin ilmiöihin. 

Uskomme, että päihdekuntoutumisen intensiivisen vaiheen jälkeen ihmiset tarvitsevat uusia siteitä yhteisöön. Paluuta vanhoihin piireihin samassa mittakaavassa kuin aiemmin ei usein ole, koska entinen ystäväpiiri todennäköisesti käyttää päihteitä vanhaan malliin. 

Tarvitaan mielekästä tekemistä, johon suunnata energiaa ja samaan aikaan tarvitaan uusia verkostoja, joissa päihteiden käyttö ei ole enää elämää hallitseva elementti. Siksi Naapurituottajat-hankkeessa näille kuntoutujille tarjotaan mahdollisuutta saada kevyttä tapahtumatuotannon koulutusta, jonka kautta he lisäävät taitojaan tapahtumatuotannon parissa, tutustuvat uusiin ihmisiin ja saavat mielekästä sisältöä elämäänsä. Koulutuksen jälkeen he osallistuvat Kalliolan omien tapahtumien ja yhteistyökumppanien tapahtumien suunnitteluun ja toteutukseen.

 

2. Hyvän Elämän Opisto 

Olemme toimineet jo useita vuosia Salon kunnan alueella mm. maahanmuuttajatyön parissa. Tänä keväänä olemme käynnistäneet Salossa myös Hyvän Elämän Opiston, jossa paikalliset päihdekuntoutujat voivat oppia niin kotiarjessa kuin työelämässäkin tarvittavia perustaitoja. Tämä kuntouttavan työtoiminnan opisto on saanut myönteisen vastaanoton ja odotamme innolla, että saamme kurssit startattua toden teolla! 

Joten kyllä – katseemme on vahvasti jo seuraavassa sadassa vuodessa! Tämän juhlavuotemme aikana toiminnanjohtajamme Heidi Nygren kirjoittaa 100 tarinaa arjesta, ihmisistä ja elämästä. Näissä tarinoissa pysyt mukana seuraamalla Kalliolan Setlementtiä Facebookissa.