Kuukauden setlementti: Kainula

10 / 09 / 2018 | Ajankohtaista

Setlementti Kainulan kannatusyhdistys toimii ja toteuttaa setlementtityötä Kajaanin kaupungissa ja sen lähiseuduilla Setlementtiliitto ry:n jäsenenä, sen periaatteiden mukaisesti ja yhteistoiminnassa sen kanssa. Kannatusyhdistys ylläpitää Aalto kansalaisopistoa. 

Pienenä toimijana Kainulan kannatusyhdistys on yhdistänyt voimavaroja toisen vapaan sivistystyön oppilaitoksen, Kainuun korkeakouluyhdistys ry:n ylläpitämän Kainuun kesäyliopiston, kanssa. Paikalliset kainuulaiset ihmiset tuntevatkin oppilaitokset myös Osaamiskeskus Kainuun Aalto -nimen kautta. Oppilaitokset tekevät laajaa yhteistyötä. Aalto kansalaisopisto keskittyy harrastus- ja muuhun yleissivistävään toimintaan, Kainuun kesäyliopisto akateemisiin opintoihin. Synergiaetuja muodostavat etenkin yhteinen hallinto sekä markkinointi ja viestintä. 

Aalto kansalaisopisto tarjoaa monipuolisesti perinteisiä harrastusmahdollisuuksia meille kaikille. Kansalaisopiston arki täyttyy liikunnan askelista ja musiikin soinnuista, ja taideluokasta tuleva öljyvärien tuoksu täyttää ilman. 

Juuri alkaneen syksyn myötä alkaa noin 50 perinteistä kansalaisopistokurssia. Suosiossa ovat tänä syksynä cheerleading-kurssit ja vaahtomuovipalikoissa temppuilu, eli Trick-tempputunnit. Vanhemmat pääsevät lastensa kanssa harrastamaan esimerkiksi perhesirkuksen ja perhejumpan parissa. 

Aikuiset, ikääntyvät ja yleensä kaikki terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneet toivotetaan tervetulleiksi Lauantain hyvinvointiaamuihin. Aamut antavat hyvinvointia keholle ja mielelle vaihtuvien teemojen, kuten äänimaljarentoutuksen, aromaterapian, villiyrttien sekä hatha flow -joogan, parissa. 

Perinteisen kansalaisopistotoiminnan lisäksi Kainula täyttyy erilaisista tapahtumista. Syyskuussa alkavat kuukausittaiset Vilttikirppikset, jotka tarjoavat kohtaamispaikan niin innokkaille konmarittajille kuin löytöjä etsiville. Lokakuussa jatkuvat ikäihmisille ja musiikin ystäville suunnatut ja suuren suosion saaneet maksuttomat päivätanssit. Paikalliset muusikot tarjoavat kattauksen ikimuistoisia valsseja ja humppia tanssikansan pyörähtäessä Kainulan salissa. Välillä tanssitaan levymusiikin tahtiin, jolloin soitetaan toivekappaleita, joita kaikilla on mahdollisuus toivoa. Lokakuu tuo myös Herra Hakkaraisen Turun Linnateatterista Kajaaniin lapsia ja lapsenmielisiä viihdyttämään kera musiikkinäytelmän ”Herra Hakkaraisen seitsemän ihmettä”. 

Setlementti Kainulan vahvuutena ovat ihmiset. Henkilökunta tekee suunnittelu-, markkinointi- ja asiakaspalvelutyötä suurella sydämellä ja sitoutumisella. Opettajat ja ohjaajat ovat alansa asiantuntijoita, jotka ovat valmiita kohtamaan kunkin ryhmän ja asiakkaan henkilökohtaisesti – kiitos myös pienten ryhmien ja ryhmäkokojen. Jokainen asiakas on Kainulassa ainutlaatuinen ja arvokas yksilö, jonka viihtyvyyteen panostetaan ja mielipiteitä kuunnellaan. 

Kaikkineen Aalto kansalaisopistolle ja Kainulaan kuuluu siis hyvää. Syksyn kurssit ovat alkaneet ja talo on täyttynyt elämän äänillä. Vaikka syksyn lehdet ovat vasta alkaneet kellastua, hiljalleen on aika kääntää ajatuksia kohti joulun aikaa. Kansalaisopistolle joulu merkitsee yhteistä joulujuhlaa, kauneimpia joululauluja, joulumyyjäisiä sekä aivan aaton alla toteutettavia jouluvalvojaisia, joissa ehditään vielä viimeiset lahjat paperien alle valmistaa. 

Kainuu ja kansalaisopistotoiminta ovat mahdollisuuksia täynnä – ne mahdollisuudet tulee meidän löytää ja hyödyntää!