Kuukauden setlementti: Jyränkölän Setlementti

16 / 04 / 2018 | Ajankohtaista

Vuonna 1944 opisto-, ja lapsi- ja nuorisotyön tarpeisiin perustettu Jyränkölän Setlementti on kasvanut vuosikymmenten aikana monialaiseksi ja vahvaksi toimijaksi Heinolassa. Tänä päivänä Jyränkölän toimintamuotoja ovat palveluasuminen, koulutus, maahanmuuttaja- ja vapaaehtoistyö, ravintolapalvelut sekä työllistäminen ja kehittämisprojektit. Toiminta kattaa kaikki ikäryhmät alle vuoden ikäisistä vauvamuskarilaisista yli satavuotiaisiin palvelutalojen asukkaisiin. 

Jyränkölä tarjoaa työpaikan noin 125 kokoaikaiselle ja noin 150 osa-aikaiselle työntekijälle. Joukkoon mahtuu lukuisten eri alojen ammattilaisia lähihoitajista laitoshuoltajiin ja opettajista kokkeihin. Lisäksi setlementissä toimii yli 120 vapaaehtoistyöntekijää, jotka tekivät viime vuonna huikeat 16 000 tuntia vapaaehtoistyötä. 

Jyränkölän vapaaehtoistyö on huomioitu myös valtakunnallisesti. 

– Vapaaehtois- ja hoivapalvelumme ovat kehittäneet yhdessä Saattohoidon mallin, jota on käyty esittelemässä myös muualla Suomessa. Malli palkittiin vuonna 2014 Vanhustyön keskusliiton myöntämällä Vuoden Vanhusteko -tunnustuksella, Jyränkölän toimitusjohtaja Kari Hahl kertoo. 

Valtakunnallista näkyvyyttä ovat lisänneet myös viime vuonna myönnetyt Yhteiskunnallinen yritys ja Avainlippu -merkkien käyttöoikeudet. 

– Haluamme olla aidosti yhteiskunnallinen toimija. Käytämme tuottomme yhteiskunnalliseen hyvään kehittämällä toimintaamme ja vapaaehtoistyötä, Kari jatkaa.  

 

Perinteitä kunnioittava uudistuja
 

Jyränkölä kehittää toimintaansa jatkuvasti. Viime vuonna avattiin uusi vapaarahoitteinen Palvelutalo Helena ja tänä vuonna aloitettiin STEA:n rahoittama, maahanmuuttajien työllistymistä tukeva Työtaito-hanke. Maahanmuuttajatyö onkin viime aikoina kasvanut merkittäväksi osaksi Jyränkölän toimintaa mm. kotoutumis-, luku- ja kirjoitustaidon koulutusten ansiosta. Viime vuonna avattiin myös uusi monikulttuurinen kohtaamispaikka HeiMo, jossa on pidetty maahanmuuttajakoulutusten lisäksi paljon eri tilaisuuksia muun muassa ravintolapäivien, karaokeiltojen ja kielikahviloiden merkeissä. HeiMon sisustuksen on suunnitellut Vallila osana Suomi100-kampanjaansa. 

Jatkuvasta uudistumisesta ja kymmenistä kehittämisprojekteista huolimatta Jyränkölässä osataan arvostaa ja kunnioittaa myös historiaa ja vanhoja perinteitä. 

– Kansalaisopiston vanhin opintopiiri, Kultakerho, on pyörinyt lähes 70 vuotta. Kultakerhoa vetää kansalaisopiston pitkäaikaisin tuntiopettaja, kunnioitettavaan 91 vuoden ikään ehtinyt Toini Laitinen, Kari kertoo. 

Historian siipien havinaa voi kokea Heinolan keskustassa sijaitsevassa Syrjälän rakennuksessa, jossa toimii Jyränkölän hallinto sekä suuri osa kansalaisopiston luokkatiloista. 1930-luvulla rakennetun talon ja tontin, jolla se sijaitsee, lahjoitti Jyränkölälle kansanedustajanakin tunnettu matemaattisten aineiden lehtori Helena Syrjälä vuonna 1957. 

Helena Syrjälän kerrotaan sanoneen: ”Tehkää tästä ihmisten puutarha”. 

– Ja niin me teimme, Kari päättää.