Kooste Syksyn Setlementtipäivistä Harjulassa
Pitkän tauon jälkeen pääsimme vihdoin kokoontumaan Setlementtipäiville. Niitä vietettiin 17.−19.11.2021 Lahdessa. Teemoina olivat kestävä kehitys ja osallisuus.
Keskiviikko oli verkostopäivä. Päivän juontajana toimi Harjulan Setlementti ry:n hallituksen puheenjohtaja Risto Paulamäki. Päivien avaussanoista vastasivat rehtori ja toiminnanjohtaja Ari Tuupainen Harjulan Setlementistä ja Setlementtiliiton toimitusjohtaja Pentti Lemmetyinen. Päivän alkuun järjestöjohtaja Mona Särkelä-Kukko puhui siitä, mitä setlementtityö on tänään. Aiheesta jatkoi kansanedustaja ja Setlementtiliiton hallituksen jäsen Hilkka Kemppi, joka puheenvuorossaan tarkasteli järjestöjen rahoituksen tulevaisuutta.
Tämän jälkeen alkoi verkostojen oma työskentely. Koolla olivat toiminnanjohtajien, opistojen, lapsi- ja nuorisotyön, viestinnän, päiväkotien (strategiatyön), seniori- ja vanhustyön sekä kansalaistoiminnan ja vapaaehtoistyön verkostot. Verkostot ideoivat oman verkoston sekä muiden verkostojen kesken tapahtuvia uusia yhteistyön tapoja. Esiin nousseita ajatuksia sekä verkostojen kuulumisia tarkasteltiin yhteisesti iltapäivän päätteeksi. Lisäksi keskiviikon ohjelmaan kuului yhteistä illanviettoa ruokailuineen. Kehittämisideana toivottiin Setlementtipäivien jatkoksi maksuttomia etätyöpajoja, joissa yhteistä työskentelyä voisi jatkaa mahdollisimman nopeasti ja laajemmallakin osallistujajoukolla.
Torstain teemana oli ympäristö ja kierrätys
Torstain juontajana toimi Maanpuolustuskorkeakoulun kouluttaja, sovittelija ja työnohjaaja Risto Kaakinen. Päivä pärähti käyntiin yllätysesiintyjällä, kun paikallinen artisti Brädi tempaisi setlementtiväen rytmikkääseen päivänavaukseen. Tämän jälkeen kuultiin Lahden kaupunginjohtajan Pekka Timosen tervehdys ja rohkaisevia sanoja ympäristökaupunkiprojektista Lahti – Euroopan Ympäristöpääkaupunki 2021 -projektin johtajalta, Milla Bruneaulta. Bruneau muistutti esityksessään muutoksen olevan kestävyyslaji. Puheenvuoro tarjosi käyttökelpoisia toimintatapoja myös setlementtityöhön omaksuttavaksi. Näitä voivat olla vaikkapa Bruneaun mainitsemat metsätyöpisteet ja esimerkit onnistumisista medianäkyvyyden saavuttamisessa. Setlementtiliiton tervehdyksen lausui toimitusjohtaja Pentti Lemmetyinen.
Lounaan jälkeen kuulimme pastori Kaj Henttosen puheenvuoron, jonka aiheena oli Rajallinen luonto ja rajaton ihminen. Puheenvuorossaan Henttonen toi esiin, että meneillä oleva ekologien kriisi on vastuun, rakkauden ja ihmisyyden syvin haaste tällä hetkellä. Olemme sodassa tulevaisuuttamme vastaan. Henttosen mukaan itselle eletty elämä ei ole viisas elämä, vaan se on tuhoisaa itseensä käpertymistä. Henttonen tarkasteli esityksessään myös kuolemaa, joka eri uskonnoissa on viisauden lähde. Toisin kuin usein kuvittelemme, ihmisen osana on rajallisuus. Henttosen esitystä raamitti Marjaana Turusen musiikkiesitykset. ”Maailma on kaunis ja hyvä elää sille, jolla on aikaa ja tilaa unelmille. Ja mielen vapaus, ja mielen vapaus,” lauloi Turunen.
Päiväkahvien jälkeen suuntana oli Kierrätyskeskus Patina, jossa pääsimme tutustumaan sen toimintaan. Patinan keskeisenä tehtävänä on tehostaa kierrätystoimintaa Lahdessa. Tämän ohella Patina työllistää alasta kiinnostuneita työttömiä sekä edesauttaa pitkäaikaistyöttömien uudelleen työhönsijoittumista. Patina on täynnä aarteita. Moni Setlementtipäivien osallistuja löysikin sieltä edullisia kotiin viemisiä.
Illalla juhlittiin 80-vuotiasta Harjulaa ja Seela Sellaa
Torstaipäivä huipentui cocktailtilaisuuteen Harjulassa. Juhlaan olikin monta syytä, kuten Pentti Lemmetyinen onnittelumaljaa nostaessaan sanoi. Harjula on tehnyt merkittävää setlementtityötä jo 80-vuoden ajan. Tunnustuksen setlementtityöstä sai myös Harjulan Setlementin hallituksen puheenjohtaja Risto Paulamäki. Illan juhlissa jaettiin lisäksi Alli Trygg -palinto. Se myönnetään vuosittain ihmiselle, joka on omalla työllään pitänyt esillä setlementtiliikkeelle tärkeitä aiheita ja profiloitunut yhteiskunnallisessa keskustelussa nostamalla esiin kansalaisyhteiskunnalle keskeisiä arvoja. Tänä vuonna tunnustus annettiin upealle taiteilijalle ja kansalaisaktivistille, Seela Sellalle. Harjulan juhlatilaisuudessa Seela hurmasi yleisön lausumalla runoja ja kertomalla omasta historiastaan ja setlementtiyhteydestään. Lue lisää Alli Trygg -tunnustuspalkinto Seela Sellalle -jutusta. Niin, ja kuten tapoihin kuuluu – kyllähän Setlementtipäivillä myös tanssittiin. Musiikista vastasi Etelärinteen pojiksikin kutsuttu Anttilanmäki Swing Society -jazzkollektiivi.
Perjantaina äänessä olivat setlementtitoimijat
Setlementtipäivien osallistujilla taisi olla patoutunutta tarvetta keskustella ja tavata toisiaan, ja torstai-illan keskustelut venyvät monilla pikkutunneille. Perjantaiaamuna kuitenkin jatkettiin ohjelmaa osallisuus-teemalla.
Perjantain ohjelman juonsi Setlementtiliiton hallituksen puheenjohtaja Satu Mehtälä ja ensimmäisen esityksen piti Arvokas-ohjelman ohjelmapäällikkö Kirsti Kuusterä, joka puheenvuorossaan Osallisuuden voima avasi Arvokas-ohjelman kokemuksia ja kertoi hyvistä toimintamalleista. Yhtenä esimerkkinä oli Lahden Diakonialaitoksen Tukea vapaaehtoisuuteen -hanke, josta lisää kertoivat Elise Liikala ja Tiina Roos. Heidän mukaansa yksi mahdollinen polku osallisuuteen on vapaaehtoisena toimiminen.
Edellispäivänä tutustuttiinkin Kierrätyskeskus Patinaan paikan päällä. Lisää Harjulan kuntouttavasta työtoiminnasta kertoi Patinan vastuuohjaaja Marjut Jalo. Samaa teemaa jatkoi kuntakokeilujohtaja Sami Kuikka, joka avasi puheenvuorossaan kuntien ja järjestöjen yhteistyön mahdollisuuksia ja kuvasi kuntakokeilun esimerkkejä Lahdesta.
Hämeen Setlementin hallinnoimaa TyöPolku-toimintaa olivat esittelemässä projektipäällikkö Maija Hiltunen ja vastaava työhönvalmentaja Susanna Kaarlampi. Esityksessään he kertoivat esimerkkejä romanien ja maahanmuuttajataustaisten erilaisista poluista työelämään. Viimeisenä setlementtitoiminnan muotona esiteltiin yhteisöllistä miestyötä Setlementtitalo Mattilassa. Puheenvuorosta vastasivat sosiaalityön lehtori Juha Santala TAMK:sta ja yksikön johtaja Jukka Tukia, Setlementti Tampereesta. Jakoon laitettiin myös uunituoreita kirjoja, joiden kaksi peruskiveä ovat rakkaus ja demokratia.
Koko Setlementtipäivien ajan Harjulassa esillä oli Harjulan historia -jana ja 40 tapaa olla rohkea -posterinäyttely. Osana posterinäyttelyä oli osallistava Rohkeus-sanataideteos, jonka toteutukseen setlementtipäivien osallistujat vaikuttivat. Setlementtipäivien lopuksi tarkasteltiin Rohkeus-teoksen teemojen avulla, mitä rohkeus on setlementtitoiminnassa. Rohkeus on mm. sitä että, Rakastaa tuntemattomiakin, Oikeudenmukaisuutta, Heikompien puolustamista, Kutsumuksen noudattamista silloinkin, kun muut eivät sitä ymmärrä, Epävarmuuden sietokykyä, Uskallusta katsoa ja nähdä myös yhteiskunnan varjopuolet ja Suostumusta seikkailuun.
Ensi keväänä Setlementtipäiviä vietetään Kuopiossa
Syksyn Setlementtipäivien viimeiset sävelet kuulimme Voice of Finlandista tutulta Jouni Soiniselta. Setlementtipäivien palautekyselyssä osallistujat arvioivat tapahtumaa kokonaisuutena asteikolla 1−5, ykkösen ollessa heikko ja viitosen erinomainen. Kokonaisarvosanaksi tuli ilahduttavat 4,3. Voimme siis todeta päivien olleen onnistuneet.
Tuskin maltamme odottaa seuraavaa yhteistä tapaamista, joka toivottavasti toteutuu keväällä Setlementti Puijolassa. Syksyn Setlementtipäiviin osallistujat toivoivat seuraaville Setlementtipäiville mm. tulevaisuuskatsausta ja muita filosofisia pohdintoja, työpajoja (esim. some-työpaja) ja hyviä esimerkkejä setlementtitoiminnasta. Ajankohtaisia hyviä käytäntöjä ja malleja kaikkien hyödynnettäväksi sekä paikallisen osaamisen näkyväksi tulemista on varmasti luvassa Kuopiossakin!
Lämmin kiitos kaikille Syksyn Setlementtipäiviin osallistuneille. Yhdessä olimme jälleen enemmän.